Etapes evolutives del dibuix infantil

Abans que l'infant adquireixi les destreses necessàries per fer unes produccions artístiques ben definides, ha de passar per un seguit d'etapes en la seva maduració, però al llarg de tot aquest procés l'infant gaudeix tant de la seva activitat com de les seves fites. Hem de tenir present que la recompensa per als nens/es, no és el treball en si mateix, sinó el que succeeix al llarg de tot procés, animem-los doncs a expressar-se ja des de ben petits, sense esperar grans obres d'art, tot i que segur que ens sorprenen...

Passem a explicar els moments per les que passa el dibuix referents a l'etapa infantil, són dos clarament diferenciats, l'etapa del gargot i l'etapa preesquemàtica.

Etapa del GARGOT. Aquesta etapa comprèn des dels 2 anys (o abans) fins els 4 anys de l'infant. En aquesta etapa trobem tres fases clarament diferenciades:


Gargot incontrolat: En aquesta etapa l'infant no té cap intencionalitat representativa, ratlla pel gust de fer-ho, sense ordre ni sentit. Genera traços rectes i desordenats de caire impulsiu

Gràcies al seu progressiu domini del cos, comença a entrenar-se en els moviments de flexió-extensió, encara no respeta l'espai ni els traços, de fet, degut a la seva immaduresa motora encara hi ha molts moviments que no pot controlar. Guixar al paper esdevé per a ell un joc. No hi ha coordinació oculo manual. 

Gargot controlat: Quan l'infant ja porta un temps practicant els gargots, uns sis mesos, comença a millorar les seves produccions, a seva capacitat visomotora ja és més madura i li permet fer noves coses més controlades, l'infant gaudeix practicant les seves noves possibilitats, encara que continua sense intenció de dibuixar res concret, gaudeix de fer cercles, i té domini i capacitat de decisió sobre quan parar els moviments. Gaudeix de fer servir els colors.
Gargot amb nom: En aquesta etapa, cap als 3 anys i mig, el dibuix comença a ser una representació del món de l'infant, tot i que les seves produccions encara estan molt allunyades de les formes esquemàtiques, l'infant ja és capaç de donar-lis nom, transformant el moviment cinestèsic de les primeres etapes en pensament imaginatiu. L'infant gaudeix reproduint el seu pensament i verbalitzant-lo. L'infant gaudirà molt de les seves produccions i practicarà molt sovint fins especialitzar-se. Comença a fer servir el color intencionadament, però encara no hi ha relació entre el color i el dibuix.




Etapa preesquemàtica: Aquesta etapa comprèn des dels 4 anys fins els 7. 


La intencionalitat dóna el punt de partida al dibuix esquemàtic. Les seves produccions ja ens ofereixen estructures gràfiques que tenen una representació simple. L'infant dibuixa allò que és important per a ell, sovint la figura humana, primer de forma molt esquemàtica (un cap gros amb potes i potser ulls i boca) per posteriorment afegir cada vegada més detalls a les seves produccions, primer dividint el cos en dos parts i posant-li braços, per després vestir-los i omplir-los de detalls. En quant als colors, encara no corresponen al reflex de la realitat, segueixen triant-los per gust o segons estiguin al seu abast.


"Algunas veces pienso que no hay nada tan placentero como el dibujo.
"
~Vincent van Gogh~

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Cuánto me alegro de que pintes conmigo en blanco y negro graffitis en los muros del planeta y, si falta un color en mi paleta, regálemelo tú (J. Sabina)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...